קול קורא לקבוצת מחקר במכון ליאו בק ירושלים

מכון ליאו בק ירושלים מציע מסגרת לדיון במחקרים בתחומי הידע הנוגעים ליהדות גרמניה בזיקה לשאלת א״י-פלסטין ומדינת ישראל, ובתוך כך לשאלת חיי המזרחים ולהצטלבויות קוויריות, פמיניסטיות ומעמדיות.
הנחת העבודה של הקבוצה היא ההכרה כי תולדות יהדות גרמניה, המסורות התרבותיות, הספרותיות והמחקריות שלה, אוצרות נקודות פתיחה לניסוח שאלות תקפות על המזרח (האוריינט) ומבט ביקורתי מחודש על צורות הפרשנות וההתקבלות שלו. צורות אלה, פוריות מאוד, של פירוש ועיצוב דמות המזרח, אף שלא היו משוחררות מבהלה, סקרנות-יתר ודעות קדומות, קוראות אותנו להשגחה ועיון נוסף. כאמור, את שאלת המזרח אנו קושרים גם בכלכלה של תשוקה בעלת קומפלקס מגדרי מובהק – שאלת המזרח אינה נפרדת משאלת הגבריות והקיום הקווירי.
אך כשאנו שואלים על המזרח כקונצפציה של יהדות גרמניה, ועומדים על ההשתמעות המגדרית של מפעליה – בספרות, במחקר התרבות, במדעי היהדות והאסלם, בסוציולוגיה ובמשפט, אנו רשאים גם לשאול על התרבות הגרמנית, מאז לותר, דרך גתה ותומס מאן, ולקשור במסורת זו – הקאנונית – את השאלה היהודית, ואת אחותה – השאלה הערבית.
במוקד המפגשים של הקבוצה יציגו המשתתפות את התזות העומדות בלב מפעלי המחקר שלהן ויובילו דיון הנסמך גם על מקורות ראשוניים. לקבוצה אנו מזמינים חוקרי גרמניה (בדגש על קהילות מוסלמיות, טורקיות ופלסטיניות) וחוקרי יהדות גרמניה מכל הדיסציפלינות, אך נשמח גם בחוקרות מתחום התרבות העברית והערבית, לימודי ישראל ופלסטין.
סטודנטים לתואר שני ושלישי, חברי וחברות קבוצת המחקר יהיו זכאים למענק מחקר צנוע ממכון ליאו בק. אנו מזמינים גם חוקרים מבוססים וחוקרים עצמאיים להגיש מועמדותם.
קבוצת המחקר תכלול עד שמונה מפגשים בשנת הלימודים האקדמית הקרובה, שיערכו בתצורה מקוונת. שפת הדיון תהיה בעברית למעט מקרים שבהם יבחרו החברות לנהל את הדיון באנגלית או בגרמנית, או במשולב בין שלוש השפות.
מנחת קבוצת המחקר: ד״ר חנה (עמרי) בן יהודה היא חוקרת ספרויות היהודים באוניברסיטת ליל בצרפת. היא עוסקת ביצירות תומאס מאן, קפקא ועגנון, לצד ספרות מזרחית וספרות השואה.
אנא שלחו מסמך קצר בו פסקה אחת המתארת את המחקר הנוכחי שלכן, פסקה נוספת שתתייחס להשקפתכן הכללית על הנושאים המועלים בקול-קורא וכן פסקה אחת ובה תיאור של טקסט שמתוכו תרצו לקרוא יחד.
את המסמך יש להגיש לד"ר בן יהודה obenyehuda@hotmail.com
וכן לגב' רעיה מיכאלי leobaeck@leobaeck.org
מועד אחרון להגשה: 10 בנובמבר 2023
מפגש ראשון צפוי להתקיים במהלך ינואר 2024

